ru uk en

14:52
Аккумулятори холоду для холодильників

Акумуля́тор хо́лоду — охолоджувальний пристрій у вигляді герметичного контейнера, заповненого речовиною з великою теплоємністю. Їх можна розділити на три групи за типом використовуваної речовини. Кожна група має певні переваги і недоліки.

Сфера застосування акумуляторів холоду – це ізотермічні сумки (термосумки), ізотермічні контейери (термобокси), автомобільні холодильники і навіть побутові холодильники і морозильне камери можуть підвищити свій ККД за допомогою акумуляторів холоду. Так само акумулятори холоду незамінні при зберіганні швидко псуються, а так само заморожених продуктів, а при розморожуванні або аварійного відключення живлення побутового холодильника, допоможуть зберегти продукти більш тривалий час. 

 Принцип дії акумулятора холоду

Принцип дії акумулятора холоду надзвичайно простий, потрібно лише помістити акумулятори в морозильну камеру на час від чотирьох до восьми годин (до повного замерзання рідини). Як розміщувати акумулятори холоду в термосумці або термобоксі не так важливо, зазвичай їх можна розміщувати на дні або з боків термоконтейнера. Після використання акумулятор холоду рекомендуємо промити водою і відкласти до наступного використання, так само вони можуть зберігатися і в морозильній камері.

Що всередині акумулятора холоду

Найчастіше зовнішня оболонка акумуляторів холоду виготовляється із жорсткого полімерного матеріалу, що зберігає сталість своєї форми. Для створення великої контактної поверхні корпус накопичувачів холоду робиться плоским або прямокутним. Рідше зустрічаються моделі з оболонкою із міцної полімерної плівки – перед заморожуванням вони набувають будь-якої необхідної форми.

Діючою речовиною в акумуляторах холоду зазвичай є розчин карбоксиметилцелюлози, який виконує сполучну функцію та перешкоджає розморожуванню накопичувача. Добавки на кшталт гліцерину, спирту та кухонної солі допомагають збільшити теплоємність розчину. В цілому ж за типами холодоагенту акумулятори холоду умовно поділяють на три великі групи: водно-сольові, гелеві та силіконові.

Гелеві

Це, мабуть, найпоширеніший і популярний тип. Їх роблять із міцної плівки та заповнюють спеціальною гелеподібною речовиною. Зазвичай в її основу входить карбоксиметилцелюлоза. Ця речовина повністю безпечна, навіть якщо станеться витік, тому дозволена для застосування при транспортуванні лікарських препаратів. Причому варто сказати, що акумулятори цього типу можуть виступати в ролі не тільки охолоджуючих, але і нагрівальних елементів. Вони мають властивість добре тримати будь-яку температуру як низку, так і високу.

Силіконові

Зовні їх можна переплутати з гелевими, тому що вони мають форму таких же щільних пакетів, тільки всередині них знаходиться силіконовий наповнювач. Їх особливість в тому, що такі акумулятори мають невеликий діапазон температур — від 0 до + 2°, однак можуть її тримати протягом декількох днів — до 7 діб.

Сольові

Це невеликі пластикові контейнери, які заповнюються водно-сольовим розчином. Вони можуть тримати температуру не так довго — близько доби. Але цей тип відрізняється більш широким діапазоном температур — від -20 до + 8°.

Особливості вибору та експлуатації акумуляторів холоду різних видів

Очевидно, що різні типи акумуляторів холоду мають певні плюси та мінуси, які визначаються, в першу чергу, діапазоном підтримуваної температури і часом роботи. Тому при виборі відповідного варіанту, спочатку треба чітко для себе вирішити, для яких цілей ви плануєте його використовувати:

— Для тривалої автономної роботи ідеально підійде силіконовий тип.

— Для використання одночасно і влітку, і взимку — підійде гелевий. Так ви зможете отримати і прохолодні напої, і гарячі бутерброди.

— Якщо треба забезпечити можливість підтримки дуже низької температури, то найкраще використовувати сольові контейнери.

Що стосується оптимального об'єму, то його треба розраховувати з урахуванням пропорції: 1 літр на 10 літрів об'єму термосумки.

 

Акумулятор холоду може бути корисний і для домашнього холодильника, але мало хто про це знає. Наприклад, якщо покласти кілька таких контейнерів в морозилку, це допоможе згладити температурні коливання при частому відкритті дверцят або при великому обсязі завантажених продуктів. Це продовжує термін експлуатації холодильника, тому що компресору рідше доводиться включатися. Крім того, при вимкненні електрики акумулятор холоду буде протягом довгого часу підтримувати потрібну температуру в холодильній камері.

 

Використання акумуляторів холоду актуально й при перевезенні лікарських засобів. Багато препаратів можна зберігати виключно при низькій температурі, інакше вони втрачають свої лікувальні властивості. Саме тому для транспортування багатьох препаратів часто використовуються термохолодильники з акумуляторами холоду. Це дуже зручно, тому що при перевезенні невеликої кількості ліків не треба використовувати громіздкі холодильні установки, і препарат можна доставити хворому в будь-яку точку призначення в охолодженому вигляді. Для цих цілей підходять будь-які типи акумуляторів холоду.

Їх важлива особливість в дуже тривалому терміні експлуатації — при дбайливому ставленні термін придатності подібних елементів практично необмежений. Тобто їх можна багаторазово заморожувати і розморожувати.

 

Висновки
Акумулятори холоду – це дуже корисні, зручні пристрої для підтримки постійної температури продуктів та напоїв. Чудова знахідка для туристів, любителів пікніків, вилазок. Виручить вас у спекотний літній день при поході на пляж. Вироби досить легко користуватися, крім того, термін служби у них не обмежений. Крім холоду, такі пристрої можуть зберігати і тепло. Тому, якщо ви захочете поласувати на природі гарячою кукурудзою, пиріжками чи піцею – зробити це реально. Завжди свіжі продукти у будь-який час забезпечує застосування таких непересічних пристроїв.

Просмотров: 40 | Добавил: anypalamarenko | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar